Kirsbærblomstring i Japan: Drømmepåske!

Vel overstått påske! Jeg var så heldig å få tilbringe en drøy uke i Japan denne påsken. Turen var kort sagt en utrolig reise og jeg fikk både filmet og fotografert opplevelsene som stod i kø. Og det ble jeg ganske god på. Å stå i kø, altså.

Rundreisen i den midtre delen av dette fantastiske landet, fikk meg også til å tenke og sette opplevelsen i en større sammenheng. Du har kanskje allerede gjettet at det handler om jakten på det gode liv, og det har du naturligvis helt rett i.

En umulig drøm?

Nå skal jeg ikke skryte på meg rolle som oppdager eller pioner. Jeg har tross har bare vært på en 11 dagers gruppereise i Japan. Likevel føler jeg at jeg har brutt en viktig personlig barriere. Det er for eksempel ikke så veldig mange år siden jeg led av en lammende flyskrekk. Hør bare: Opp til flere ganger har jeg reist fra Stavanger via Oslo til Fauske med tog, for så fortsette med buss i 8-10 timer før jeg endelig ankom hjembyen Finnsnes. Alt i alt en to dagers reise for å slippe å fly.

Så du kan godt si at Japan har vært en slags umulig drøm som jeg aldri trodde ville gå i oppfyllelse. Men nå har jeg altså vært der. Og det var helt fantastisk.

Tokyo City at night

Dette bildet ble tatt fra hotellrommet i 34.etasje på samme kvelden vi ankom Tokyo.

La meg nevne at det ikke er min fortjeneste at turen kom i stand. På et tidspunkt oppstod det noe som i de fleste tilfeller ville tilsi at reisen skulle avlyses, men jeg valgte likevel å dra. Det er jeg glad for.

Jeg var altså en del av et reisefølge på ca 30 personer som hadde kjøpt en 11 dagers rundreise arrangert av Vista travel. I løpet av turen fikk vi oppleve en stor del av midtre Japan. Turen startet i Tokyo og etterhvert ble vi fraktet i buss via Ashikaga, Matsumoto, Takayama til Kyoto, før vi avsluttet turen med en drøyt to timer togtur tilbake til Tokyo.

Her er reiseruten:

Vi besøkte fem forskjellige byer. Rød linje: Transport med buss. Sort linje: Shinkansen hurtigtog

  • Dag 1 – Reise til Japan

  • Dag 2 – Sansepirrende Tokyo

  • Dag 3 – Byrundtur i Tokyo

  • Dag 4 – Japan i farger - blomsterparken Ashikaga

  • Dag 5 – Matsumoto og Takayama

  • Dag 6 – Takayama og Kyoto

  • Dag 7 – Bambusskogen Arashiyama

  • Dag 8 – «Kyotos kjente ansikt»

  • Dag 9 – Shinkansen til Tokyo og besøk i Rikugien-hagen

  • Dag 10 – Flere opplevelser i Tokyo

  • Dag 11 – Hjemreise

Enorme inntrykk

Tokyo er en enorm by med alt for mange inntrykk og jeg tror det kan være lurt å begrense oppholdet her. Som alle andre millionbyer i verden, er det er krevende å forflytte seg rundt. Vi hadde heldigvis to guider. En norsk og en japansk. Hvis du reiser på egen hånd anbefaler jeg å bruke mye tid på research i forkant. Aller helst vil jeg foreslå at du finner en gruppereise som virker interessant og et reiseselskap med lang erfaring og gode tilbakemeldinger. Da vil du spare deg selv for mye stress og du vil kunne lene deg tilbake og suge til deg inntrykkene. Japan er et utrolig kult land å besøke og det er en stor fordel med både fysisk og mentalt overskudd for å være i stand til å prosessere alle inntrykkene.

Køkultur

I Japan er køkultur en viktig del av dagliglivet og reflekterer landets verdier som respekt, høflighet og orden. Når man står i kø, er det viktig å opprettholde ro og disiplin, og det forventes at alle respekterer andres plass i køen. Det er vanlig å vente på tur uten å skape uorden eller prøve å skyve seg frem i køen. Selv om køene kan være lange, er det sjelden at det oppstår konflikter eller irritasjon blant de som venter. I tillegg til å vente tålmodig, er det også vanlig å takke de som står bak disken eller betjener køen når man mottar sin tjeneste. Dette bidrar til å opprettholde den gjensidige respekten som er så viktig i japansk samfunnsliv.

Ære

For den enkelte japaner er ære en dypt forankret verdi som påvirker både deres personlige liv og samhandling med samfunnet. Ære, eller "meiyo" på japansk, er knyttet til ens rykte, integritet og prestisje, men det kan også ha med stolthet og selvfølelse. Det handler om å opprettholde ens verdighet i alle situasjoner, og å handle på en måte som reflekterer positivt på ens familie, venner og samfunn. Å miste ære anses som en stor skam, både personlig og sosialt. Derfor streber mange japanere etter å opptre på en måte som er ærefull og med respekt.

Uniformering

Uniformering er en utbredt praksis i Japan og reflekterer landets kulturelle verdier som fellesskap, disiplin og profesjonalitet. Mange bransjer og yrker krever at ansatte kler seg i spesifikke uniformer, enten det er i offentlige tjenester, i serviceindustrien som hotell- og restaurantpersonell, eller til og med i skoler og bedrifter.

Tipsing

I Japan er det ikke vanlig å tipse på samme måte som i mange vestlige land. Å gi penger som tips kan til og med oppfattes som upassende eller fornærmende. Dette skyldes at arbeidstakere vanligvis får en konkurransedyktig lønn og forventes å gi god service uavhengig av tips. I stedet forventes det at kundene behandler tjenesteyterne med respekt og høflighet. Å gi en god anmeldelse eller tilbakemelding til ledelsen etter en positiv opplevelse kan være mer verdsatt enn å gi en pengebonus direkte til personalet.

Kirsebærblomstring

Kirsebærblomstringen er et symbol på livet, som er kort og vakkert. Japanere forsøker på alle måter å få de beste bildene av blomstene.

Kirsebærblomstringen, kjent som "sakura" på japansk, er svært spesiell for japanerne på grunn av dets symbolske betydning. Sakura symboliserer skjønnhet, fornyelse og en skjør livssyklus, da blomstene blomstrer og faller raskt av trærne. Denne korte blomstringen minner japanerne om livets skjørhet og viktigheten av å nyte øyeblikkene mens de varer.

Sakura er også knyttet til japansk historie, litteratur og kunst. Hvert år samler japanerne seg for å beundre kirsebærblomstene under "hanami", tradisjonelle pikniker eller sammenkomster under blomstringen.

I tillegg til den symbolske og kulturelle betydningen, har kirsebærblomstringen også en praktisk nytte i landbruket, da den markerer begynnelsen på våren og starten på dyrkingssesongen.

Gjennom den berømte Kaminarimon-porten fortsetter vi til fots gjennom den livlige tempelgaten Nakamise med små salgsboder. Her er den gamle atmosfæren i Tokyo godt bevart.

Religion

I over tusen år har religionene shinto og buddhisme vært viktige i Japan. Mange japanere er "multirituelle", noe som betyr at de kan delta i ritualer fra forskjellige religioner uten å være spesielt tilknyttet noen av dem. Vi besøkte flere såkalte Shinto shrine (helligdommer) og buddiste templer, blant annet i bydelen Asakusa i Tokyo.

Røykelsen anses ofte for å ha rensende egenskaper som kan rense kroppen, sinnet og ånden fra negative energier eller urenheter.

Vi fikk se deler av en seremoni kjent som "Shūshoku-shinjō-shiki". Det markerer de unges første skritt inn i arbeidslivet etter å ha blitt ansatt i et selskap eller firma.

Vi var innom og besøkte en Wasabi farm

Forrige
Forrige

Linn-Mari Johansen: Fokus på seksuell helse kan spare samfunnet for millionbeløp.

Neste
Neste

Erik Aanderaa: Fra lidenskapelig hobbyseiler, til YouTube-stjerne og influenser