Seksualitet Kai Trulsen Seksualitet Kai Trulsen

Linn-Mari Johansen: Fokus på seksuell helse kan spare samfunnet for millionbeløp.

Ved å spille på lag menneskekroppens natur vil samspillet mellom samfunnet, arbeidsgiver og arbeidstaker optimaliseres, sykefravær vil gå ned og omsetning vil gå opp. Det er iallfall visjonen til sosiolog og sexologistudent Linn-Mari Johansen.

 

Ved å spille på lag menneskekroppens natur vil samspillet mellom samfunnet, arbeidsgiver og arbeidstaker optimaliseres, sykefravær vil gå ned og omsetning vil gå opp. Det er iallfall visjonen til sosiolog og sexologistudent Linn-Mari Johansen.

Det store bildet

Utfordringen ligger i å se det store bildet. Hva har et enkelt individs seksuelle helse med samfunnsøkonomi å gjøre? Omfanget er stort og svarene på dette er mange. Linn-Mari forklarer med noen eksempler:

Kunnskapshull på samfunnsnivå

Barnehager, skoler, sykehus og andre offentlige institusjonene mangler grunnleggende kompetanse. Generelt sett bemerker ansatte selv at de mangler opplæring og kompetanse tilstrekkelig for å plukke opp signaler og håndtere utfordringer eller problemer knyttet til menneskers seksualitet, fra barn og unge til eldre.

«Mange elever som stiller spørsmål for å sette oss ut. Da er det greit å ha svaret»

-Sitat, barneskolelærer

Kunnskap om hvordan å møte mennesker i sårbare situasjoner med trygghet og kompetanse, vil hjelpe mennesker med å frigjøre skam og undertrykkelse. Ringvirkningene av skam og undertrykkelse kan bli store for enkeltindividet med blant annet mentale helseproblemer, kriminalitet og avvikende adferd, hvor oppfølging i etterkant koster samfunnet.

Når livet går i stå

I et parforhold kan f.eks. en av partene oppleve en seksuell dysfunksjon som man ikke vet hvordan man skal håndtere. Dette kan påvirke kommunikasjonen og dynamikken i parforholdet. Etter hvert kan problemet føre til større avstand mellom paret og i verste fall skillsmisse, som i mange tilfeller oppleves som en livskrise. Det er lett å se at denne type samlivsproblemer kan påvirke jobbsituasjonen, føre til sykemelding og langtidssykefravær.

Fremtidsrettet seksualitetsundervisning

Seksualundervisning er det eneste obligatoriske faget i skolen som ikke har standardiserte krav til spesiell pedagogisk kompetanse. Ringvirkninger av barn og unge som ikke har kunnskap om kropp, helse, grensesetting og gjensidig respekt er komplekst og stort, og kan gjenspeiles i statistikk for overgrep hvor 1 av 3 overgrep som skjer blant barn og unge, bli gjort av andre barn og unge helt ned i 12 årsalderen. I tillegg forandrer tidene seg seg og i dag er telefon og sosiale medier et viktig element å fokusere på, da det også forekommer digitale overgrep hvor det er store mørketall.

Etablerer selskap

Linn-Mari Johansen har etablert et selskap som skal henvende seg til blant annet skoler, bedrifter som institusjoner. Målet er å tilby konsulterende og rådgivende tjenester for hvordan samfunnsinstitusjoner kan med økt kompetanse og tilrettelegging ivareta menneskets seksuelle helse, som videre bidrar til bedre allmennhelse, lavere sykefravær og sosial bærekraft. Ringvirkningene vil være bedre folkehelse og kostnadsbesparende både på kortsikt og langsikt

Linn-Mari Johansen har bidratt med presseseringer og utfyllende tekst i dette innlegget.

Besøk hjemmesiden til Linn-Mari: https://socexo.no

Kontakt Linn-Mari: Linn-mari.johansen@socexo.no

 
Les mer
Kai Trulsen Kai Trulsen

Kirsbærblomstring i Japan: Drømmepåske!

Jeg var så heldig å få tilbringe en drøy uke i Japan denne påsken. Turen var kort sagt en utrolig reise og jeg fikk både filmet og fotografert opplevelsene som stod i kø. Rundreisen i den midtre delen av dette fantastiske landet, fikk meg også til å tenke og sette opplevelsen i en større sammenheng. Du har kanskje allerede gjettet at det handler om jakten på det gode liv, og det har du naturligvis helt rett i.

Vel overstått påske! Jeg var så heldig å få tilbringe en drøy uke i Japan denne påsken. Turen var kort sagt en utrolig reise og jeg fikk både filmet og fotografert opplevelsene som stod i kø. Og det ble jeg ganske god på. Å stå i kø, altså.

Rundreisen i den midtre delen av dette fantastiske landet, fikk meg også til å tenke og sette opplevelsen i en større sammenheng. Du har kanskje allerede gjettet at det handler om jakten på det gode liv, og det har du naturligvis helt rett i.

En umulig drøm?

Nå skal jeg ikke skryte på meg rolle som oppdager eller pioner. Jeg har tross har bare vært på en 11 dagers gruppereise i Japan. Likevel føler jeg at jeg har brutt en viktig personlig barriere. Det er for eksempel ikke så veldig mange år siden jeg led av en lammende flyskrekk. Hør bare: Opp til flere ganger har jeg reist fra Stavanger via Oslo til Fauske med tog, for så fortsette med buss i 8-10 timer før jeg endelig ankom hjembyen Finnsnes. Alt i alt en to dagers reise for å slippe å fly.

Så du kan godt si at Japan har vært en slags umulig drøm som jeg aldri trodde ville gå i oppfyllelse. Men nå har jeg altså vært der. Og det var helt fantastisk.

Tokyo City at night

Dette bildet ble tatt fra hotellrommet i 34.etasje på samme kvelden vi ankom Tokyo.

La meg nevne at det ikke er min fortjeneste at turen kom i stand. På et tidspunkt oppstod det noe som i de fleste tilfeller ville tilsi at reisen skulle avlyses, men jeg valgte likevel å dra. Det er jeg glad for.

Jeg var altså en del av et reisefølge på ca 30 personer som hadde kjøpt en 11 dagers rundreise arrangert av Vista travel. I løpet av turen fikk vi oppleve en stor del av midtre Japan. Turen startet i Tokyo og etterhvert ble vi fraktet i buss via Ashikaga, Matsumoto, Takayama til Kyoto, før vi avsluttet turen med en drøyt to timer togtur tilbake til Tokyo.

Her er reiseruten:

Vi besøkte fem forskjellige byer. Rød linje: Transport med buss. Sort linje: Shinkansen hurtigtog

  • Dag 1 – Reise til Japan

  • Dag 2 – Sansepirrende Tokyo

  • Dag 3 – Byrundtur i Tokyo

  • Dag 4 – Japan i farger - blomsterparken Ashikaga

  • Dag 5 – Matsumoto og Takayama

  • Dag 6 – Takayama og Kyoto

  • Dag 7 – Bambusskogen Arashiyama

  • Dag 8 – «Kyotos kjente ansikt»

  • Dag 9 – Shinkansen til Tokyo og besøk i Rikugien-hagen

  • Dag 10 – Flere opplevelser i Tokyo

  • Dag 11 – Hjemreise

Enorme inntrykk

Tokyo er en enorm by med alt for mange inntrykk og jeg tror det kan være lurt å begrense oppholdet her. Som alle andre millionbyer i verden, er det er krevende å forflytte seg rundt. Vi hadde heldigvis to guider. En norsk og en japansk. Hvis du reiser på egen hånd anbefaler jeg å bruke mye tid på research i forkant. Aller helst vil jeg foreslå at du finner en gruppereise som virker interessant og et reiseselskap med lang erfaring og gode tilbakemeldinger. Da vil du spare deg selv for mye stress og du vil kunne lene deg tilbake og suge til deg inntrykkene. Japan er et utrolig kult land å besøke og det er en stor fordel med både fysisk og mentalt overskudd for å være i stand til å prosessere alle inntrykkene.

Køkultur

I Japan er køkultur en viktig del av dagliglivet og reflekterer landets verdier som respekt, høflighet og orden. Når man står i kø, er det viktig å opprettholde ro og disiplin, og det forventes at alle respekterer andres plass i køen. Det er vanlig å vente på tur uten å skape uorden eller prøve å skyve seg frem i køen. Selv om køene kan være lange, er det sjelden at det oppstår konflikter eller irritasjon blant de som venter. I tillegg til å vente tålmodig, er det også vanlig å takke de som står bak disken eller betjener køen når man mottar sin tjeneste. Dette bidrar til å opprettholde den gjensidige respekten som er så viktig i japansk samfunnsliv.

Ære

For den enkelte japaner er ære en dypt forankret verdi som påvirker både deres personlige liv og samhandling med samfunnet. Ære, eller "meiyo" på japansk, er knyttet til ens rykte, integritet og prestisje, men det kan også ha med stolthet og selvfølelse. Det handler om å opprettholde ens verdighet i alle situasjoner, og å handle på en måte som reflekterer positivt på ens familie, venner og samfunn. Å miste ære anses som en stor skam, både personlig og sosialt. Derfor streber mange japanere etter å opptre på en måte som er ærefull og med respekt.

Uniformering

Uniformering er en utbredt praksis i Japan og reflekterer landets kulturelle verdier som fellesskap, disiplin og profesjonalitet. Mange bransjer og yrker krever at ansatte kler seg i spesifikke uniformer, enten det er i offentlige tjenester, i serviceindustrien som hotell- og restaurantpersonell, eller til og med i skoler og bedrifter.

Tipsing

I Japan er det ikke vanlig å tipse på samme måte som i mange vestlige land. Å gi penger som tips kan til og med oppfattes som upassende eller fornærmende. Dette skyldes at arbeidstakere vanligvis får en konkurransedyktig lønn og forventes å gi god service uavhengig av tips. I stedet forventes det at kundene behandler tjenesteyterne med respekt og høflighet. Å gi en god anmeldelse eller tilbakemelding til ledelsen etter en positiv opplevelse kan være mer verdsatt enn å gi en pengebonus direkte til personalet.

Kirsebærblomstring

Kirsebærblomstringen er et symbol på livet, som er kort og vakkert. Japanere forsøker på alle måter å få de beste bildene av blomstene.

Kirsebærblomstringen, kjent som "sakura" på japansk, er svært spesiell for japanerne på grunn av dets symbolske betydning. Sakura symboliserer skjønnhet, fornyelse og en skjør livssyklus, da blomstene blomstrer og faller raskt av trærne. Denne korte blomstringen minner japanerne om livets skjørhet og viktigheten av å nyte øyeblikkene mens de varer.

Sakura er også knyttet til japansk historie, litteratur og kunst. Hvert år samler japanerne seg for å beundre kirsebærblomstene under "hanami", tradisjonelle pikniker eller sammenkomster under blomstringen.

I tillegg til den symbolske og kulturelle betydningen, har kirsebærblomstringen også en praktisk nytte i landbruket, da den markerer begynnelsen på våren og starten på dyrkingssesongen.

Gjennom den berømte Kaminarimon-porten fortsetter vi til fots gjennom den livlige tempelgaten Nakamise med små salgsboder. Her er den gamle atmosfæren i Tokyo godt bevart.

Religion

I over tusen år har religionene shinto og buddhisme vært viktige i Japan. Mange japanere er "multirituelle", noe som betyr at de kan delta i ritualer fra forskjellige religioner uten å være spesielt tilknyttet noen av dem. Vi besøkte flere såkalte Shinto shrine (helligdommer) og buddiste templer, blant annet i bydelen Asakusa i Tokyo.

Røykelsen anses ofte for å ha rensende egenskaper som kan rense kroppen, sinnet og ånden fra negative energier eller urenheter.

Vi fikk se deler av en seremoni kjent som "Shūshoku-shinjō-shiki". Det markerer de unges første skritt inn i arbeidslivet etter å ha blitt ansatt i et selskap eller firma.

Vi var innom og besøkte en Wasabi farm

Les mer
Seiling Kai Trulsen Seiling Kai Trulsen

Erik Aanderaa: Fra lidenskapelig hobbyseiler, til YouTube-stjerne og influenser

Erik startet med seiling allerede som 11-åring. Haugesunderen er en moderne viking med lidenskap for å utforske og utfordre de tøffe havområdene utenfor Norskekysten.

Han er viden kjent for sin evne til å formidle spektakulære naturopplevelser som kan ta pusten fra selv hardbarkede friluftsmennesker.

 

På det åpne havet, der bølgene danser i takt med vinden, finner du Erik Aanderaa (41) ombord på sin trofaste “Tessie” - en seilbåt av typen Contessa 35, som har sett over 45 år med sjøliv.

Erik er ikke bare en sjøfarer, men en historieforteller som jobber heltid med å dele sine eventyr med verden. Med en YouTube-kanal fylt med videoer fra hans seilaser, tar han seerne med på en reise gjennom de mest utfordrende farvannene, uansett vær.

(foto: Erik Aanderaa)

Eriks filmer skiller seg fra mengden av typiske seiler-YouTubere ved å vise ekte seilopplevelser i det ru nordatlantiske klimaet, uten å pynte på sannheten. Mottoet "No bullshit - Just sailing" understreker hans rå og upolerte tilnærming til sjølivet.

Han blir spesielt beundret for sine ferdigheter med droner, som han bruker til å fange de utrolige øyeblikkene. Alt dette gjør han mens han navigerer alene på havet. For de aller fleste vil droneflyging være en aktivitet som krever full konsentrasjon. Å manøvrere seilbåt i åpen sjø, samtidig som dronen skal styres og landes, er en helt annen øvelse.

(foto: Erik Aanderaa)

Men det er ikke bare omfanget av hans eventyr som fascinerer, det er også den måten han deler dem på. Med nesten 230 tusen YouTube-abonnenter og en dedikert støttegruppe på Patreon.com, fortsetter han å inspirere og underholde sjøentusiaster over hele verden. Haugesunderen har oppnådd internasjonal anerkjennelse og er helt unik i sin måte å presentere en aktivitet som normalt forbindes med sol, sommer og late dager.

Erik, som har bakgrunn som navigatør, deler ikke bare sine eventyr, men også sin kunnskap om båtvedlikehold og utstyrstesting. Med støtte fra sponsorer som Raymarine og Roller Tasks sails, fortsetter han å utforske og forbedre sin båt og utstyret han har ombord. Og utstyret kommer godt med: Hans neste mål er å seile til Grønland, noe som han har forsøkt tre ganger tidligere uten å lykkes.

(foto: Erik Aanderaa)

Han forstår godt risikoen han utsetter seg for når han skal dokumentere sine eventyr. Erik godt forberedt og fast bestemt på å følge drømmen sin om èn dag å kunne sette foten sin på verdens største øy. Han er en sjøfarende digital eventyrer, med en dedikert tilhengerskare i sosiale medier over hele verden, som støtter og heier ham fra. På den måten har han gjort sin lidenskap til sitt levebrød.

(foto: Erik Aanderaa)

Trykk her for å gå til Erik sin YouTube kanal

Trykk her for å gå til Erik sin hjemmeside

Trykk her for å støtte Erik på Patreon


 
Les mer
Enklere livstil Kai Trulsen Enklere livstil Kai Trulsen

Lisa Magnussen Løvgren: Sa opp lærerjobben og fikk voksenpoeng i nedvekst-valuta

Jordkloden har pusteproblemer og mange av menneskene som bor her er ulykkelige. Bortsett fra Lisa Magnussen Løvgren. Hun sa opp lærerjobben, ble bartender og har aldri hatt det bedre.

 

På tide med en pause?

Jordkloden har pusteproblemer og mange av menneskene som bor her er ulykkelige. Bortsett fra Lisa Magnussen Løvgren. Hun sa opp lærerjobben, ble bartender og har aldri hatt det bedre. Mer om det litt senere.

La meg starte med å gi deg kontekst. Dersom vi sager bare litt i den proverbielle greina vi sitter på - og lar den får være i fred en stund - vil den kunne reparere seg selv. Men hvis du fortsetter å sage uten pause, vil greina til slutt ikke klare å bære vekten av deg. Med andre ord; pauseløs saging er ikke bærekraftig.

Kortene på bordet

Jeg kan like godt legge kortene på bordet; jeg ønsker radikale forandringer. Først og fremst for meg selv. Det gjør jeg, rett og slett fordi jeg tror på det å feie for egen dør. Ikke fordi andre sier jeg burde, men fordi jeg selv har lyst.

Hvor langt er jeg villig til å gå? Ganske langt faktisk. Men ikke så langt som Lisa Magnussen Løvgren har gjort. Iallfall ikke ennå. Hvem er Lisa, sier du? Godt spørsmål. La meg introdusere henne på følgende måte:

Minimalisme, nedvekst og mindre stress

Jeg satt online og googlet Minimalisme. I utgangspunktet fordi konseptet appellerer til meg. Jeg tenker tenker at færre eiendeler gir bedre oversikt, mer orden og fører til mindre stress.

I USA har “self storage” vokst til å bli en enorm industri

Det er ingen hemmelighet. Det globale forbruket er i ferd med å gå av i hengslene. I USA for eksempel, har det vokst fram en såkalt Self storage industri, der privatpersoner lagrer sine eiendeler fordi hjemmene deres har blitt fylt opp av ting og tang. Etter hvert blir husene for små og de trenger mer plass.

Voksenpoeng i nedvekst-valuta

På den andre siden av Atlanteren bor altså pedagogen Lisa (35 ), som opprinnelig kommer fra Narvik. Da hun var 12 år gammel flyttet hun og familien til trøndelag.

Lisa har begynt og jobbe som bartender.

Nylig tok hun en drastisk beslutning for å unnslippe det hun beskriver som et pressende og utilfredsstillende liv som lærer. Etter ni år i yrket følte hun seg fanget i et "hamsterhjul" av arbeid og stress. Hun sa opp jobben sin og begynte å jobbe som bartender for å redusere arbeidstimer og oppleve større grad av frihet. I hennes verden handler voksenpoeng om å redusere forbruket, leve enklere og mer i tråd med naturen. For Lisa er det viktigere å ta skritt mot en mer bærekraftig og meningsfull livsstil.

Det betyr at hun lever mer sparsommelig ved å dele leilighet og kutte unødvendige utgifter. Lisa forteller at hun funnet glede i sin nye tilværelse, og hennes økte fritid brukes på venner, kreative prosjekter og musikk.

Den nye tilværelsen tillater henne å bruke mer kvalitetstid sammen med venner

Alt dette kan du høre mer om i ukens episode av Jakten på det gode liv.

Hør bandet til Lisa Magnussen Løvgren her!

 
Les mer
Miljøgründer Kai Trulsen Miljøgründer Kai Trulsen

Ingeborg Johansen: Den dyreste hobbyen du har bør være deg selv

Akkompagnert av en trillende latter satt Ingeborg Johansen og pratet ivrig om kråker, boss og bærekraft. Jeg forstod at jeg måtte handle raskt. Under ett minutt senere hadde hun akseptert min invitasjon til å være gjest på Jakten 2.0.

 

En idé-maskin på steroider

Jeg er utstyrt med et slags bullshit filter. Kort fortalt betyr det at jeg overser en del ting som blir sagt rundt meg, rett og slett fordi det tilfører hverken glede eller nytte. Men så har jeg også en idé-detektor - en slags radar - hvis hovedoppgave er å fange opp nøkkelord som “vanlige folk” normalt sett ikke har i sitt vokabular. For å si det sånn; bullshit filteret går ofte på høygir og må nullstilles. Idè-detektoren derimot; not so much.

For en kort tid tilbake, da jeg satt og spiste lunsj i kantina på jobb, gikk plutselig alarmen på idé-detektoren. Jeg løftet blikket og så skrått opp til høyre. På enden av bordet, akkompagnert av en trillende latter, satt Ingeborg Johansen og pratet ivrig om kråker, boss og bærekraft. Jeg forstod at jeg måtte handle raskt. Sånne folk har nemlig en tendens til å dukke opp fra intet og plutselig bli sporløst borte igjen. Jeg kunne ikke la denne muligheten gå fra meg. Under ett minutt senere hadde hun takket ja til å være gjest på Jakten 2.0.

Pippi-vibber

Opptaket til podcast-episoden ble en festforestilling. Hun fortalte om mange av sine sprø og impulsive påfunn og under hele seansen fanget jeg opp sterke Pippi-vibber.

Men hvem er hun egentlig? La meg si det sånn: Ingeborg har en egen evne til å klekke ut ideer og sende dem ufiltrert ut i universet. Med andre ord er hun både kreativ, handlekraftig og modig. Hun er gründer, og en ekte dyrevenn med en imponerende bakgrunn innen både heste- og hundesport. Dessuten har hun gjennomgått og bestått en årelang prosess for å bli godkjent hundefører i Norske redningshunder med hunden sin Link. Det er imponerende. Jeg smiler litt for meg selv i skjegget, for jeg tror jeg vet hva som foregår oppi topplokket hennes. Og best av alt; det smitter.

Klippekort hos Validé og Fransk ubåt-ost

Manglende risikoforståelse har vært utgangspunkt for opp til flere av hennes dårlig planlagte eventyr. Men hun har stort sett alltid landet på føttene, børstet av seg støvet og gønnet på videre. Er det ikke erfaringsbasert kompetanse det kalles? Til tider kan det virke som om hun er i ferd med å flomme over av idèer. Da er det jo greit at mannen hennes selv er gründer - med ost som spesialfelt. What else, liksom. Bakgrunn hans fra den Franske marinens ubåtvåpen, gjør ham trolig til en perfekt sparringspartner når det hagler med tilsynelatende geniale, men uferdige konsepter fra den blide energibunten.

I've failed over and over and over again in my life and that is why I succeed. -Michael Jordan

Det interessante er at denne gang ser det ut som om hun har truffet spikeren på hodet:

«Ingeborg, som står bak DeBoss, gjennomførte og vant 1. plass i akseleratorprogrammet ITSAStart - noe som ga henne en polleninvestering fra Validé på kr 100.000 og lysten til å gå all-in med forretningsidéen.» (Deboss.no, 2023)

Med andre ord: Fall down seven times, stand up eight.

Kråker, boss og bærekraft

Hun er åpenbart drevet av lidenskap for dyr, og er veldig opptatt av biologisk mangfold. I episoden deler Ingeborg sine tanker om å være gründer og starte opp noe så unikt som en bedrift basert på kråker, boss, og bærekraft. (For ordens skyld: Ordet “boss” er vestlandsk for søppel.)

Forresten; hvis du befinner deg i nærheten av fornøyelsesparken Puy du Fou i vestlige Frankrike, bør du virkelig vurdere å besøke den. Stedet er berømt for sine imponerende historiske forestillinger med fantastisk scenografi, kostymer og spesialeffekter. Dessuten har de trent kråker til å samle søppel som en del av sitt miljøbevisste og bærekraftige initiativ. Representanter fra Puy du Fou formidler budskapet slik: Hvis kråker kan klare å samle søppel, kan du også gjøre det.

Fugler i kråkefamilien er kjent for å være intelligente - i naturen bruker de f.eks. verktøy. Ravnene er blitt observert mens de legger planer. Kråker husker ansikter, og når de blir matet av et menneske, har de vært kjent for å gi gaver tilbake. (npr.org, 2018)

Ingeborg forteller hvorfor det er så viktig å bevare de myteomspunne skapningene; alt henger sammen. Både kråker og skjærer har sin opplagte plass i naturens mangfold. Dessuten har de en sentral plass i hennes forretningsplan.

Dette er en episode du ikke må gå glipp av! Den nærmest bobler over positiv energi og feel-good stemning. Jeg er rimelig sikker på at du kommer til å lære noe nyttig. Eller for å si det med Ingeborg sine egne ord: -Den dyreste hobbyen du har bør være deg selv.

Hva betyr det? Jo, at vi bør bruke tid og ressurser på å utvikle oss selv, slik at vi sammen kan være med og bidra til et bedre samfunn, for både mennesker og dyr.


 
Les mer
Kroppsspråk, Personlig utvikling Kai Trulsen Kroppsspråk, Personlig utvikling Kai Trulsen

Vidar Hansen: Virkeligheten har overgått drømmene mine

I 2010 ble Vidar og partner hans tildelt Politiprisen i Norge for å ha pågrepet flest kriminelle. Noen få år senere sa han opp jobben i Politiet for å oppfylle sin store drøm..

 

I 2010 ble Vidar og partner hans tildelt Politiprisen i Norge for å ha pågrepet flest kriminelle. Noen få år senere sa han opp jobben i Politiet for å oppfylle sin store drøm.

Vidar har etablert seg som Norges ledende ekspert på kroppsspråk

Vidar forteller at samboeren har vært en nøkkelperson i hans karriere:

-Hun har vært helt utrolig, og støttet meg 100% fra dag én.

Mange av kollegaene i Politiet ble sjokkerte da han fortalte at han skulle levere inn politiskiltet for godt. I stedet ville han forfølge sin lidenskap for mentalisme og kroppsspråk. Målet var å bli best i Norge.

-Da jeg hoppet av jobben i Politiet, så var det med utgangspunkt i ett års permisjon for å teste ut en karriere innenfor underholdningsbransjen. I disse dager har jeg feiret 10 år som fulltids ekspert innen kroppsspråk.

Tittelen som Norges svar på Sherlock Holmes har ikke kommet flytende på en fjøl. Vidar og familien har måttet tenke nøye gjennom hvordan de skulle overkomme de ulike prøvelsene og utfordringene som dukket opp underveis. På et tidspunkt ble de stilt ovenfor et tøft valg. Det skulle vise seg å bli en svært viktig avgjørelse for Vidars kommende karriere.

-Oljekrisen i 2014 gjorde det svært vanskelig for min familie og meg. På et halvt år hadde jeg kun to oppdrag. Vi var nær ved å gi opp.

Vidar er gjest på Stian Blipp show

Vi snakket om intuisjon, og hvordan bevissthet om eget kroppsspråk kan gjøre deg mer selvsikker. Dessuten forklarte Vidar hvordan vi kan bruke speiling for å komme på bølgelengde med mennesker vi møter.

-Der avslørte du meg litt, innrømmet Vidar og lo, da jeg fortalte hvordan jeg merket at han tilpasset sin bruk av emoji i tekstmeldingene han sendte meg.

-Speiling kan også brukes i teksmeldinger som for eksempel SMS og Messenger. Dersom noen skriver korte meldinger til meg, svarer jeg med korte meldinger tilbake. Det samme gjelder for bruken av emoji.

Det er solgt mer enn 15.000 kopier av Vidar sin bok “Kunsten å lese kroppsspråk”.

Stikkord fra Episoden:

  • Hvordan kan intuisjon læres?

  • Kunsten å lese kroppsspråk

  • Hvordan andre blir påvirket av ditt kroppsspråk

  • Hvorfor er det så mange som aldri når sine mål?

  • X-faktoren for å lykkes

  • Misofoni: Overfølsomhet for enkelte lyder

  • Speiling: Viktig ikke-verbal kommunikasjon. Bygger tillit og styrke sosiale bånd mellom mennesker.


Linker nevnt i denne episoden:

The Gift of Fear: (Gavin de Becker) Explains how to use the power of intuition to identify and avoid danger and shares advice on restraining orders and self-defense tactics. (adlibris.com, 2024)

Hva er intuisjon? (Geir Kirkebø): «Det er kvinnen i mitt liv!», «Han er ikke troverdig!», «Den aksjen kan gå bare en vei!». Du bare vet det. Du kan ikke forklare hvorfor. Du aner ikke hvordan du kom fram til det. Du har en intuisjon.(norli.no, 2024)

Tenke, fort og langsomt (Daniel Khaneman) Hvorfor gjør vi feil? Og hvorfor i all verden fortsetter vi å gjøre de samme feilene gang på gang? Vi tenker i ett av to systemer; enten raskt, intuitivt og følelsesdrevet, eller langsomt, rasjonelt og logisk. Begge systemene er nødvendige, og begge har sine svakheter. (ark.no, 2024)

Fear setting (Tim Ferris) I do an exercise called “fear-setting” at least once a quarter, often once a month. It is the most powerful exercise I do.  Fear-setting has produced my biggest business and personal successes, as well as repeatedly helped me to avoid catastrophic mistakes.(Tim Ferris, tim.blog, mai 2017)

Vi speiler hverandre (Åsa Dragland) Har du lagt merke til at når du er sammen med en god venn eller venninne, har dere en tendens til å sitte på akkurat samme vis? (Adressa.no, 2017)

 
Les mer
Personlig utvikling Kai Trulsen Personlig utvikling Kai Trulsen

Ronny tok DNA test: Fant sin far og syv halvsøsken etter 45 år

Få med deg denne aller første episoden av Jakten 2.0 som fikk en sterk og overraskende start med svært personlig preg.

 

På Yoga retreat i Thailand

I den aller første episoden av podcasten "Jakten 2.0" åpner vi sterkt med en dypt personlig samtale. Vi dykker inn i Ronnys liv, fra oppveksten i Haugesund, hans allsidige og varierte yrkeserfaringer som drosjesjåfør, dykker, bartender og fotoautomat mekaniker - til han i dag jobber som prosjektleder innen olje- og gassindustrien.

Beredskapsledelse

Både Ronny og jeg har fartstid innenfor sikkerhet- og beredskapsopplæring. Og det var nettopp i forbindelse med jobb som instruktører på et beredskapslederkurs at vi møttes. I denne episoden snakker vi blant annet om hvordan man kan forberede seg på å håndtere personlige kriser, og hvordan prinsippene fra beredskapsledelse i store bedrifter kan fungere for enkeltindivider.

DNA test avslørte ny famile

Etter hvert forteller den spenningssøkende og tilsynelatende bekymringsløse Haugesunderen hvordan han tok en DNA test gjennom online tjenesten MyHerritage. Etter å ha mottatt testresultatet ble han klar over at det fantes personer i registeret som hadde samme DNA som han selv. Derfra rullet ballen gradvis fortere og etterhvert ble det kartlagt 7 halvsøsken. Hele opplevelsen kulminerte i at han fant sin far - som han i en alder av 46 år møtte for aller første gang. Mer om denne utrolige historien hører du altså i premieren av Jakten 2.0.

45 år gammel møtte Ronny sin far for aller første gang.

Lev ditt beste liv - til du er 100

Å bryte ut av komfortsonen og utforske nye muligheter kan være skremmende, men det kan også være berikende og gi en dypere tilfredshet. Diskusjonen vår berører også viktigheten av fellesskap, naturlig bevegelse, livsformål og å bidra til noe større enn en selv.

Ronny er en erfaren dykker

Dessuten utforskes elementer knyttet til langsiktig helse og trivsel, basert på tilværelsen til 100-åringene som lever i de såkalte "blå sonene" i verden.

Stikkord fra denne episoden

  • MyHerritage DNA test

  • Ny ukjent familie

  • Beredskapsledelse

  • Utdanning i voksen alder

  • Dykking og paragliding

  • Mental innstilling

  • Opptak til Befalsskolen for Marinen

  • Skjulte talenter og personlige superkrefter

  • Blå soner - Hvordan bli 100 år

Ronny demonstrerer perfekt tappeteknikk. 🍻 #MesterBartender


Linker nevnt i denne episoden (ikke sponset):


Episode sponsor

Sponsor for denne episoden er Vangen Pling Plong. Du finner dem på Facebook. Les også om kommende konserter og arrangementer på Fabnite

 
Les mer

Ta kontakt