Linn-Mari Johansen: Fokus på seksuell helse kan spare samfunnet for millionbeløp.

 

Ved å spille på lag menneskekroppens natur vil samspillet mellom samfunnet, arbeidsgiver og arbeidstaker optimaliseres, sykefravær vil gå ned og omsetning vil gå opp. Det er iallfall visjonen til sosiolog og sexologistudent Linn-Mari Johansen.

Det store bildet

Utfordringen ligger i å se det store bildet. Hva har et enkelt individs seksuelle helse med samfunnsøkonomi å gjøre? Omfanget er stort og svarene på dette er mange. Linn-Mari forklarer med noen eksempler:

Kunnskapshull på samfunnsnivå

Barnehager, skoler, sykehus og andre offentlige institusjonene mangler grunnleggende kompetanse. Generelt sett bemerker ansatte selv at de mangler opplæring og kompetanse tilstrekkelig for å plukke opp signaler og håndtere utfordringer eller problemer knyttet til menneskers seksualitet, fra barn og unge til eldre.

«Mange elever som stiller spørsmål for å sette oss ut. Da er det greit å ha svaret»

-Sitat, barneskolelærer

Kunnskap om hvordan å møte mennesker i sårbare situasjoner med trygghet og kompetanse, vil hjelpe mennesker med å frigjøre skam og undertrykkelse. Ringvirkningene av skam og undertrykkelse kan bli store for enkeltindividet med blant annet mentale helseproblemer, kriminalitet og avvikende adferd, hvor oppfølging i etterkant koster samfunnet.

Når livet går i stå

I et parforhold kan f.eks. en av partene oppleve en seksuell dysfunksjon som man ikke vet hvordan man skal håndtere. Dette kan påvirke kommunikasjonen og dynamikken i parforholdet. Etter hvert kan problemet føre til større avstand mellom paret og i verste fall skillsmisse, som i mange tilfeller oppleves som en livskrise. Det er lett å se at denne type samlivsproblemer kan påvirke jobbsituasjonen, føre til sykemelding og langtidssykefravær.

Fremtidsrettet seksualitetsundervisning

Seksualundervisning er det eneste obligatoriske faget i skolen som ikke har standardiserte krav til spesiell pedagogisk kompetanse. Ringvirkninger av barn og unge som ikke har kunnskap om kropp, helse, grensesetting og gjensidig respekt er komplekst og stort, og kan gjenspeiles i statistikk for overgrep hvor 1 av 3 overgrep som skjer blant barn og unge, bli gjort av andre barn og unge helt ned i 12 årsalderen. I tillegg forandrer tidene seg seg og i dag er telefon og sosiale medier et viktig element å fokusere på, da det også forekommer digitale overgrep hvor det er store mørketall.

Etablerer selskap

Linn-Mari Johansen har etablert et selskap som skal henvende seg til blant annet skoler, bedrifter som institusjoner. Målet er å tilby konsulterende og rådgivende tjenester for hvordan samfunnsinstitusjoner kan med økt kompetanse og tilrettelegging ivareta menneskets seksuelle helse, som videre bidrar til bedre allmennhelse, lavere sykefravær og sosial bærekraft. Ringvirkningene vil være bedre folkehelse og kostnadsbesparende både på kortsikt og langsikt

Linn-Mari Johansen har bidratt med presseseringer og utfyllende tekst i dette innlegget.

Besøk hjemmesiden til Linn-Mari: https://socexo.no

Kontakt Linn-Mari: Linn-mari.johansen@socexo.no

 
Neste
Neste

Kirsbærblomstring i Japan: Drømmepåske!